Dlaczego wybieramy spółkę z o.o.?

Dlaczego wybieramy spółkę z o.o.? Istotne jest, że spółka z o.o. jest jedną z najczęściej zakładanych spółek przez osoby, które chcą bezpiecznie rozpocząć prowadzenie własnej firmy. Możliwość ograniczenia znacząco odpowiedzialności pozwala zarządzać biznesem bez większego ryzyka.

Głównym czynnikiem mającym wpływ na wybór przyszłych właścicieli firm jest właśnie „ograniczenie odpowiedzialności”. Spółki z o.o. w odróżnieniu od spółek osobowych chronią swoich uczestników przed odpowiedzialnością w razie zadłużenia czy niewypłacalności spółki.

Warto jednak podkreślić, że podmioty, którymi są spółki z ograniczoną odpowiedzialnością nie wyłączają całkowicie ryzyka wspólników. Warto tutaj wspomnieć, że członkowie zarządu odpowiadają do wysokości posiadanych udziałów, kapitału zakładowego czy otrzymywanego z tytułu pełnienia funkcji wynagrodzenia. Mniejsze ryzyko niż w przypadku spółek osobowych znacząco wpływa na popularność tej formy prawnej.

Co jeszcze bez wątpienia decyduje o pozytywnej stronie spółki z o.o.?
– zwolnienie wspólników spółek z obowiązku płacenia składek na ubezpieczenia społeczne oraz zdrowotne
– możliwość kształtowania umowy spółki oraz wdrożenia zapisów chroniących wspólników oraz założycieli podmiotu
– możliwość zmiany składu osobowego

Warto podkreślić jednak, że spółki z o.o. zobowiązane są do prowadzenia księgowości w formie pełnej. To zobowiązuje często to nawiązania współpracy z biurem rachunkowym, które umożliwi bezpieczną pomoc w wypełnianiu obowiązków księgowych.

Współpraca z biurem rachunkowym umożliwia również optymalizację kosztów oraz wdrażanie nowelizacji prawnych.

Dlaczego wybieramy spółkę z o.o.

Dlaczego wybieramy spółkę z o.o.?